Meny Stäng
År:
Yrke:
Mest känd för:
Pris:
Patent:

Johan Pettersson (+46), Klädgalgen

f-d

Patent:

ROI:

Galgen är det vanligaste bruksföremålet i de svenska hemmen. Fram till slutet av 1800-talet förvarades kläder och andra textilier i kistor. Det lär ha varit Albert Parkhouse från USA som först uppfann ståltrådsgalgen.

Men det var Johan Pettersson, spiktillverkare och tråddragare i tredje generation, som konstruerade galgkroken på 1920-talet. Johan borrade fast en böjd spik i en pinne och klädhängarkroken skapades. Familjeföretaget Petterssons Järnförädling startades då upp. Kroken framstår onekligen som enkel, självklar och minst sagt färdigutvecklad. En böjd metalltråd som håller uppe allt från enkla skjortor till dyrbara ytterplagg. Det visade sig vara en lönsam satsning.

Krokarna möter dock olika krav i olika delar av världen. I Europa används mest en krok av kultyp. I Asien däremot säljs mycket ”dubbelnäsor”, eller ladies hooks som de heter på engelska. Det är en krok där de yttersta fem millimetrarna böjts uppåt i 180 grader. Ytbehandlingen är mycket viktig och produkterna ska till exempel klara en hög luftfuktighet om de säljs i Asien.

Petterssons Järnförädling AB i Hillerstorp lanserade år 1999 ytterligare en produkt, fjäderclips för klädhängare, de där små klämmorna som används på byxhängare och underklädeshängare. Även dessa har snabbt nått stor internationella framgångar.

Källa: Svenskt uppfinnarmuseum