Meny Stäng
År:
Yrke:
Mest känd för:
Pris:
Patent:

Balzar von Platen (+46), Kylskåpet

1898–1984

Baltzar von Platen var en färgstark och originell person. Kylskåpet var hans mest kända uppfinning. Han påstod även att han kunde prata med andar och drömde om att uppfinna en evighetsmaskin.

Uppväxt

Baltzar von Platen föddes 1898 i Ystad. Hans föräldrar var kronofogden Philip Ludvig von Platen och pianisten Eva Hedvig Ingeborg Ehrenborg. Bland hans förfäder fanns många framstående människor.
Som barn var Baltzar von Platen ständigt ifrågasättande. Han ville tänka på sitt eget sätt. Det uppskattades inte av alla lärare och han blev ofta underkänd på grund av sin frispråkighet. Han lyckades ändå ta studenten 1917.

Besök av andar

Han drömde om att bli operasångare, men en konstig händelse fick honom att byta bana. Senare i livet gjorde han dock flera grammofoninspelningar av kända operaarior. Baltzar von Platen berättade i sina memoarer att han besöktes av en ande när han var 16 år gammal. ”Jag uppfattade det som en intelligent varelse från en annan planet. Han sade: Du vet att det är världskrig. Du vet att det kommer att bli brist på bränsle. Gör därför en maskin som suger värme från den kalla omgivningen, höjer värmets temperatur och avger det varma värmet till bostadsrummet.” Det handlade om perpetuum mobile, det vill säga en evighetsmaskin.

Lunds universitet

Efter studenten började Baltzar von Platen studera vid Lunds universitet. Han lämnade Lund efter ett bråk under tentamen i fysik som ledde till att han blev underkänd. Baltzar von Platen fick i uppgift att bevisa Carnots ekvation (ett välkänt begrepp inom termodynamiken). Han visade upp ett alldeles eget bevis som hans professor aldrig sett förut. Professorn var inte nöjd och krävde att Baltzar von Platen gör som alla andra. Han vägrade, bråkade högljutt och sprang till slut ut ur rummet. Efter den händelsen funderade han på att bli präst, men istället hamnade han på Tekniska högskolan i Stockholm.

Mötet med Carl Munters

På Tekniska högskolan kom Baltzar von Platen till sin rätt. Lärarna uppskattade hans originalitet. Det var där han fick kontakt med en annan ung teknolog, Carl Munters. De blev goda vänner och började arbeta med gemensamma projekt. Von Platen och Munters hyrde en liten lägenhet på Regeringsgatan där de ägnade sig åt uppfinnandet under nätterna. Vännerna skolkade från föreläsningarna men lyckades ändå klara studierna.

Kylskåp, det första som tillverkades av AB Arctic. Det visades på Liljevalchs i Stockholm 1925. TM 23 542. Foto: Tekniska museets arkiv.

Kylskåpet

Baltzar von Platen och Carl Munters ville konstruera en kylapparat utan rörliga delar. Tanken var att apparatens ena ända blev kall när den andra värmdes. De blev snabbt klara med den första prototypen som kunde hålla 40 minusgrader utan problem. Kylapparaten var dock för stor och klumpig för att kunna användas i vanliga hem och uppfinnarna fortsatte att förfina den.
Von Platens och Munters kylskåp fungerade på ett följande sätt:
Vatten och ammoniak blandades i en behållare som värmdes upp. Då förgasades ammoniak och strömmade upp till en kondensator där den kyldes ner av luften. Ammoniaken blev åter till vätska som rann till ett kylelement fyllt med vätgas. Vätgasen gjorde att ammoniaken började förgasas igen. Under den processen band ammoniaken stora mängdes värme från den omgivande luften, vilket innebar att utrymmet runt kylelementet kyldes ner. Sedan hamnade blandningen av ammoniak och vätgas i en absorbator där den blandades med vatten. Denna blandning värmdes i sin tur upp och vätgasen strömmade tillbaka till kylelementet. Processen kunde sedan börja om.
1922 presenterade Baltzar von Platen och Carl Munters sin kylapparat som ett gemensamt examensarbete och ansökte samtidigt om patent. Uppfinningen blev en världssensation. Företaget AB Arctic köpte licensrätten till kylskåpet 1923 och 1925 presenterades en förbättrad modell på utställningen i Stockholm. Då publicerade Baltzar von Platen och Carl Munters även en skrift om sin uppfinning. För sina insatser belönades de med Teknologföreningens Polhemsmedalj. Samma år köpte Electrolux upp AB Arctic. Uppfinnarna fick 560 000 kronor var av Electrolux. Både Baltzar von Platen och Carl Munters anställdes senare av företaget för att vidareutveckla kylskåpet. Försäljningen tog fart och var en av orsakerna till Electrolux snabba expansion.

Von Platens andra uppfinningar

Under 1930-talet började Baltzar von Platen sina försök med att göra konstgjorda diamanter. Idén gick ut på att pressa ihop kol under högt tryck och hög temperatur. Han lyckades dock aldrig helt och hållet. Arbetet övertogs senare av Erik Lundblad, en av hans assistenter, och företaget ASEA. Erik Lundblad var först i världen med att framställa syntetiska diamanter. Dessa användes i borrspetsar och glasskärare.
Under andra världskriget rådde det brist på olja i Sverige. Baltzar von Platens idé var att använda gengas. Gengas bildas vid ofullständig förbränning av trä eller kol och kan användas som drivmedel. Gengasapparaten som uppfanns av Baltzar von Platen hade ved som bränsle och höll Sveriges bilar igång under kriget.
1958 konstruerade han den droppfria kranen. Han kom på idén när han låg vaken en natt och blev irriterad på den droppande kranen i köket. Lösningen var en kombination av rostfritt stål och konstgummi.
I mitten av 1970-talet orsakade Baltzar von Platen sensationella tidningsrubriker. Han påstod att han äntligen uppfinning evighetsmaskinen, en fantastisk och oändlig energikälla. ”Det finns två grupper som avfärdar min uppfinning. Först de som inte läst min avhandling. Och sedan de som läst fel.”, sa Baltzar von Platen till skeptikerna. Patent- och registreringsverket tyckte dock inte att patentansökan var tillräckligt övertygande och avslog den.

Baltzar von Platen avled 1984, 86 år gammal.

Källa: tekniska museet