Meny Stäng
År:
Yrke:
Mest känd för:
Pris:
Patent:

Dieterich Buxtehude (042) kompositör

1637-1707

Dieterich Buxtehude (tyska: [diːtəʁɪç bʊkstəhuːdə]; danska: Diderich, uttalad [diðəʁeɡ buɡsdəhuːðə]; c. 1637/39 [1] – 9 maj 1707) var en dansk-tysk organist och komponist av barockperioden. Hans orgelverk utgör en central del av standardorganrepertoaren och utförs ofta i skäl och i kyrkans tjänster.

Han komponerade i en mängd olika vokal- och instrumentala idiom och hans stil påverkar starkt många kompositörer,
inklusive Johann Sebastian Bach.I dag anses Buxtehude vara en av de viktigaste komponisterna i Tyskland av mitten av barocken.

Tidiga år i Danmark Minnesmärke på Buxtehude Hus i Helsingør

Detta är Buxtehude House. Från detta hus i Helsingör roddes han över till St Maria kyrkan i Helsingborg där han tjänstgjorde fram tills att skåne förlorades av Danskarna till Svenskarna. Enligt uppgift jagades Diederich bort från Helsingborg genom elak skuldsättning av Svenskar boende i Helsingborg.  Spiralen av St. Olafs är i bakgrunden.

Han anses ha blivit född med namnet Diderich Buxtehude. Hans föräldrar var Johannes (Hans Jensen) Buxtehude och Helle Jespersdatter.
Hans pappa härstammar från Oldesloe i hertigdömet Holstein, som då var en del av den danska monarkin (men är nu i Tyskland).
De lärde tvistar om både år och land av Dieterichs födelse, även om de flesta nu accepterar att han föddes 1637 i Helsingborg, Skåne, då Danmarks tid (men nu en del av Sverige). Hans dödsdom sade att ”han kände igen Danmark som sitt hemland, varifrån han kom till vår region, han bodde omkring 70 år”.

Andra hävdar dock att han föddes i Oldesloe. Senare i sitt liv Germanized han sitt namn och började signera dokument Dieterich Buxtehude.


Källa: Wikipedia