Meny Stäng
År:
Yrke:
Mest känd för:
Pris:
Patent:

Gideon Sundbäck (+46) 1880-1954, Blixtlåset

Otto Fredrik Gideon Sundbäck föddes på gården Sonarp i Ödestugu socken i Jönköpings län den 24 april 1880. Hans föräldrar var det välbärgade bondeparet Jonas Otto Magnusson Sundbeck och Kristina Karolina Klasdotter. Tack vare att familjen var välbeställd så kunde sonen studera och göra en karriär som ingenjör. Gideon studerade även i Tyskland och efter att han hade avslutat studierna där så tog han 1905 steget över Atlanten till USA. Där arbetade han hos bland annat Universal Fastener Company i Hobacken i New Jersey. Det var då Gideon började fundera på att förbättra den gamla dragkedjan som Elias Howe hade fått patent på redan 1851. Lite kuriosa är att Elias Howe är mannen som uppfann den moderna symaskinen.

År 1913 lyckades Gideon Sundbäck att konstruera det blixtlås som vi känner igen det idag. 1917 fick han amerikanskt patent på sin uppfinning. Detta kom att resultera i att han kom att få betalt för sin uppfinning.

Gideon Sundbäck avled den 21 juni 1954, 74 år gammal i Meadville Pennsylvania USA. Här är ett exempel på en svensk bondpojke som studerade och tog steget ut i stora vida världen och gjorde succé.

I Sverige började det tillverkas blixtlås 1931 vid Gusums bruk som ligger söder om Söderköping i Östergötlands län.