Meny Stäng
År:
Yrke:
Mest känd för:
Pris:
Patent:

Hans & Verne Bergström (042), Belysningsarmaturer

 

Startade 1934 i Helsingborg. Hans tillverkade armaturer och Verne sydde. Flyttade efter ett tag till Vernes föräldragård i Åhus. Lyktorna på nya Kullagatan har levererats av Atelje Lyktan.

ateljé Lyktan grundades av Hans Bergström i Helsingborg 1934
Tidigt låg fokus på armaturer för offentlig miljö, en inriktning som har behållits sedan dess. 1936 flyttade ateljé Lyktan till Åhus vid Skånes östkust där huvudkontoret fortfarande är placerat. I de nuvarande lokalerna har vi befunnit oss sedan 1977. Den goda designen har under hela vår historia spelat en avgörande roll. Redan vid invigningen av Bonniers varuhus i New York 1949 fick ateljé Lyktan internationellt beröm för sina originella och graciösa armaturer. Dessa framgångar fortsatte under 50-talet då bland annat lampmodellen Struten belönades med en guldmedalj vid Biennalen i Milano. Än idag finns några av Hans Bergströms armaturer kvar i ateljé Lyktans sortiment.

Hans Bergströms devis var: ”Ljuset skall vara vitt och lysa fritt”

Hans efterträdare Anders Pehrson sa: ”Bra belysning är inte alltid mycket ljus, men alltid flera ljuskällor”

Anders Pehrson tog över företaget 1964. Han skulle sedan komma att sätta sin personliga prägel på utvecklingen av företaget fram till slutet av 1970-talet. Denne var en mycket stor PR-man som gjorde både företaget och Åhus vida kända. Under hans tid fick också ateljé Lyktan en mer industriell och storskalig inriktning. Hans filosofi att möblera med många ljuspunkter i rummet resulterade i ett brett sortiment där grupperingen i produktfamiljer fick stor betydelse. Han talade om fyra viktiga F nämligen Form, Funktion, Färg och Familj. Bumling och Supertube är två av hans flera klassiska produktexempel.

Det riktigt stora internationella genombrottet skedde 1972 då 16.000 armaturer levererades till OS-byn i samband med olympiaden i München. 1974 köptes ateljé Lyktan av Fagerhultkoncernen. Utvecklingen har sedan dess karaktäriserats av modernisering av produktionstekniken och breddning av sortimentet. Tack vare nya designers och nya belysningstekniker kan vi ständigt uppfylla allt strängare belysnings- och energimässiga krav inom ramen för ateljé Lyktans berömda formspråk.

Lampmästaren från Blekinge
Det är på en mjölkbar i Köpenhamn som en nyutexaminerad konstfackselev och hans fästmö kommer fram till ett företagsnamn för deras nya rörelse. Hans Bergström från Karlshamn och Verna Norell med rötterna i Åhus har skaffat sig en lokal i Helsingborgs hantverkskvarter. Där ska lampor tillverkas och mattor vävas. Hans står för tillverkningen av lyktor och Verna ansvarar för den textila ateljén. Namnet blir deras två olika inriktningar sammanslagna – ateljé Lyktan.

Verksamheten tar snabbt fart och Hans och Vernas ateljé överhopas snart av kunder som vill handla lampor och textila konsthantverk. Det är framförallt lamporna som efterfrågas.

1936 flyttar verksamheten till Vernas arvegård i Åhus. En lång korsvirkeslänga från mitten av sextonhundratalet blir deras första bostad och ateljé. Med sig på färden till Ålakusten har de en ung lärling vid namn Palle Pernevi. Ett beslut om att den närliggande Rönnowsgatan ska breddas tvingar emellertid det unga paret att riva den anrika gården och bygga nytt på samma tomt. 1938 står den nya funkisvillan med angränsande verkstad klar och verksamheten i Åhus tar därmed fart på allvar.

 

Källa: Atelje lyktans hemsida