Meny Stäng

Patent

 

1474 var året då världens första patentlag skapades, i Venedig. The Venice Patent statute.

Patent var gratis skydd precis som dagens upphovsskydd för bild text och musik.

1474, 19 mars

Det finns män i denna stad, och där kommer också andra personer varje dag från olika ställen på grund av sin storhet och godhet, som har mest kloka tankar, kapabla att utforma och uppfinna alla slags geniala contrivances. Och borde det vara laggavs att de verk och konstruktioner som uppfanns av dem inte kunde kopieras och gjord av andra så att de blir berövade av deras ära, skulle män av sådant slag utöva sina tankar, uppfinna och göra saker som inte skulle vara av nytta och nytta till vår stat. Därför har beslutet fattats att, med detta råds behörighet, någon person i denna stad som gör några nya och geniala contrivances som inte gjorts Hittills i vår Dominion, så snart den är perfekt så att den kan användas och utövas, meddela detsamma till kontoret hos vår Provveditori di Comun, med har förbjudits upp till tio år till någon annan person i något territorium och vår plats till göra en contrivance i form och likhet av den där utan samtycke och författarens licens Och om än någon skulle göra det, nämndes de författare och uppfinnare kommer att ha friheten att citera honom före något av denna stads kontor, vilket kontor kommer att tvinga den ovannämnda överträdelsen att betala honom summan av ett hundra ducats och omedelbart förstöra contrivance.

Men vår regering kommer att vara fri, vid sitt fulla utrymme att ta och använda för sina behov någon av de nämnda contrivancesna och instrument, med detta villkor, att ingen annan än författarna ska driva dem.

Idag kostar ett patent i snitt 100 000 SEK per land om ett patent ska skapas av en kunnig patent ingenjör för en icke patent kunnig innovatör. Sök inte Svenskt patent. Sök direkt i Tyskland eller USA. Om du har mycekt pengar sök mer än ett patent men inte samma patent i flera länder. det finns inget som heter ”världspatent”. Men söker du i ett land kan ingen söka samma i ett annat land.

Om du lyckas uppfinna något av stort värde kan du se fram emot att få betala i snitt 2,5 Miljoner USD, dvs ca 25 miljoner SEK för en process i USA för att få rätt till vad du för 100 000 köpt rätten till.

Findlaw

Cost of patent infringement

Svensk domstol har aldrig dömt ut skadestående som täcker mer än advokatkostnader.

Skillnaderna är stora mellan Sverige och andra länder som t ex Tyskland där domstolar sorterar under en grundlagsdomstol som ser till att alla 15 delstaters lokala domstolar följer grundlagen. I sverige är tingsrätternas domslut rena tombolan!

Efter att under 20 år studerat svenska innovatörer har vi inte hittat en enda mindre uppfinnare som vunnit framgång på egen hand utan stora muskler från någon beskyddare.

Håkan Lans vann mot Hitachi tack vara att Curt Nicolin skrev ett brev till Hitachis CEO som snabbt förstod att Hitachi kunde få problem få köpa komponenter till sina kärnkraftverk från ASEA/ABB. Tvisten avslutades med att Hitachi lade ner vapnen mot Håkan, ”5 i tolv” innan Håkan riskerade försättas i personlig konkurs. Tyvärr saknas personer med Curts ryggrad i vårt samhälle idag, Curt som ofta citerade ofta Bergspredikan när han diskuterade komplicerde saker.

Kort sagt, 25 miljoner för att finansiera en process i USA, med ett nettorörelseresultat på 10% motsvarar en omsättning på 250 miljoner. Så har du mindre än 250 miljoner i omsättning- glöm alla tankar på att slåss för att försvara ett patent!

Om du uppfinner något ingen vill ha så stannar kostnaden vid denna kostnad, dvs om du väljer att inte förnya patentet. Finnessen med att söka ett patent är att långivare är naiva att tro ett patent har ett värde, när ett patents värde faktiskt endast motsvarar de pengar du har för att försvara det i domstol. och så kan dt vara kul att ha ett patent på väggen, vilket ingen av ALMIs Nuteks,Vinnovas personal eller våra politiker har. rätt talande!

Även om du har sekretessavtal är det fritt fram för en motpart att söka egna patent på alla de hemligheter du kan tänkas avslöja under eller utanför detta sekretessavtal. Patentverken har inget att invända mot detta förfarande även om du invänder mot det. Eller som Kammaråklagare Hans E Åkesson uttrycker det ” är man så dum att man berättar hemligheter även om det finns sekretesavtal, så får man skylla sig själv”.

Finnessen för motparten att först söka patent på det de stulit för att sedan låta patent dö genoma tt sluta betala årsavgifterna är dels att försvaga ditt självförtroende (piss you off, på engelska) för att sedan genom publicera det omöjliggöra för andra att söka samma patent pga nyhets hinder. De patent de behåller i liv kan anvädnas mot dig om du mopsar dig längre fram.

En del extremt stora tyska företag praktiserar en alternativ metod som är både säkrare och nästan helt gratis – att publicera nyheterna på hemsida som någon betrodd advokatfirma gör skärmdumpar av.  detta räcker för att ogiltigförklara alla framtida patent någon får för sig att söka på just din nu stulna uppfinning.

Sååå – tips, håll tyst, och försök producera och sälja det du är duktig på. Se till att vara bäst på en växande marknad! Eller som den kloke Danske filosofen uttryckte det redan på 10920 talet” fidus i all geschäft e att hålle sin käft!”

Venice patent statute