Meny Stäng

Sjuk

Att vara sjuk

Karensdagar och rätt till att få sjukvård

Som företagare betalar man skatt bl. a. för att få sjukvård.

Som enskild näringsidkare, i kommanditbolag eller handelsbolag kan man välja mellan olika antal karensdags-alternativ.

Som anställd i aktiebolag gäller 14 dagar karensdagar. I teorin!

Vad innebär din karens i praktiken?

Du blir sjuk, men eftersom du är egenanställd jobbar du mycket och är beroende av nöjda kunder, så du jobbar en bra bit in mot “väggen”.

Efter en vecka med feber i kroppen ringer du din vårdcentral för undersökning. Efter 2 timmar i telefonkö får du tid till sjuksköterska – i bästa fall dagen efter. Det visar sig nu att du är riktigt sjuk, du får träffa en läkare, får medicin och ser fram emot att bli frisk snabbt så du kan komma i kapp med allt arbete som nu släpar.

Tiden går och eftersom du inte blivit frisk går du in på försäkringskassans hemsida och anmäler dig sjuk som anställd.

Du får reda på att du måste ha ett läkarintyg efter 7 dagars sjukdom. Du går in på 1177 och ber om läkarintyg.

Du får tid för läkarbesök som resulterar i en massa frågor om du verkligen är sjuk eftersom du är egenföretagare?

Efter många om och men blir du sjukskriven – i 7 dagar.

Dagen efter ringer försäkringskassan för att hålla förhör med dig som egen företagare och förklara att du har ansvar som företagare åt dig själv att anmäla din anställde, d.v.s. dig själv sjuk via företagsinloggning på deras hemsida. Med feber i kroppen och överhopad med arbete och dessutom utan ordentligt med sömn – är detta en rätt jobbig operation.

Samtidigt förklaras för dig att du har 14 dagars karens där du ska kräva din arbetsgivare d.v.s. dig själv på ersättning de första 14 dagarna – d.v.s. fr. o. m. nu – 14 dagar efter du blev sjuk. Du är nu uppe i 28 dagars karens.

SÅLEDES ÄR KARENSEN I PRAKTIKEN 28 DAGAR FÖR DIG SOM SOLOFÖRETAGARE!

Skulle du tillfriskna så pass mycket att du kan återgå till arbete men få ett återfall efter 7 dagar, då börjar ovanstående karensklocka om på nytt. Om det sker inom 7 dagar måste du vara snabb för då räknas bara de dagar bort som du haft lön som frisk.

Omsättningstapp som resultat av sjukvårdssystemet på plats för företagare

Om du räknar på den tid du lagt ner för att inte få ersättning och fortfarande är sjuk så kan man summera det så här. Om din verksamhet kräver att du måste ha en omsättning på 1 miljon per år så innebär det med 20 dagar/månad, d.v.s. 160 timmar/månad eller 1900 timmar per år att du måste dra in 500.-/timmen i omsättning. Försöken att få ersättning från försäkringskassan har kostat dig minst 10 000 i omsättningstapp.

Sök hellre privat hjälp än gå via försäkringskassan när du är sjuk som företagare

Det är billigare söka hjälp privat för din sjukdom och strunta i försäkringskassan. Och du – bor du i södra Sverige har du rätt till vård på andra sidan Bron. Ofta räcker det att du nämner detta faktum för läkarsekreteraren som tilldelar akuttider – för att du ska få en tid – kanske samma dag!

Vill du veta mer? Köp vår bok EGET-vis!