Meny Stäng

Rutiner

Att vara produktiv och även organiserad

Enkelhet är en dygd

Skapa enkla rutiner som inte upptar för mycket av din tid. Ingvar Kamprad delade upp sin dag i 10-minuters delar. Han förstod inte varför alla kalendrar vad uppdelade i timmar? En uppgift skall kunna klaras av på 10 minuter!

Säkra din framtid – Gör backup

Kör regelbunden backup på dina system. Varje vecka. Skapa en lathund, lättåtkomlig, t ex. som en mapp på din dators hårddisk.

Se till att komma i säng i god tid på Söndagen, få dina timmar, gå upp kl 6 och starta backuperna innan du äter frukost och kör ditt morgon träningspass, så kan det stå och tugga medan du gör annat i lugnt och ro – utan dåligt samvete.

Att betala räkningar och fakturera kunder

Betala räkningar en gång per vecka. Måndagen är bra, då peppar du dig själv att sälja mer resten av veckan! Fakturera varje vecka. t ex. samma dag: Måndagen.

Sätt obetalda räkningar längst fram i bolagspärmen och efter de är betalda placera dem längst bak i samma pärm. När det är dags att lämna vidare till redovisningsbyrån tar du bara ut alla papper längst bak i pärmen och lägger i ett kuvert.

Försök få räkningar digitalt per e-post, spara dem i en mapp, markera fil med de som ska betalas, t ex. med “_ABS_” (att betala snart) för att sedan ändra till “B_ÅÅMMDD” när de betalats. Så är det bara att skriva ut och lämna vidare till redovisningen den siste varje månad. KLART!

Nyttja kalendern i mobilen effektivt

Använd kalendern i din telefon som “intelligenskrycka”. Notera med påminnelser det du ska göra och när. Synk med Outlook är för vanskligt om du är soloföretagare med riskerna att systemet går ner. Skapa redundans till minimal insats i allt du gör.

Fördelning av tiden under dagarna

Se till att köra administration före 9 och efter 15 och se till att ha full kommunikation med kunder och leverantörer 9-15 och full fokus måndag – torsdag.

Hinner du inte med administrationen på måndagen, ta lite övertid på måndagen. Funkar det inte med familj osv.- reservera ett par timmar varje lördag till administration, du hinner sjukt mycket när du är utvilad och inte “störs” av telefoner och e-post.

Sätt på bra musik när du ska göra tråkiga saker som pappersarbete så går allt mycket fortare.

Arkivering för framtiden

När din redovisningsfirma gjort klart ditt bokslut och bolagsverket gillat det, då tömmer du bara pärmarna sätter ett försättsblad, slår snöre om och lägger till ditt arkiv, för att sedan returnera tomma pärmar till din redovisningsbyrå.

Var målorienterad

Sätt upp mål. Tänk på “tratten” som du fyller med nya kunder och projekt- men givetvis låter du befintliga kunder behålla första prioritet!

Kostnaden för att vinna en ny kund är ofantligt mycket större än att behålla en befintlig.