Rune Rosander (042)- mikrofon
Mikrofoner har funnits i över hundra år, och det finns en handfull tillverkare som lever vidare under årtiondena. Pearl Mikrofonlaboratorium AB är ett av dessa företag. Pearl grundades i Stockholm 1941 av Rune Rosander och kan se tillbaka på mer än 75 års mikrofonhistoria. ”Vi bevisar Rune Rosander direkt i fortsättningen av vår stolta tradition att använda rektangulära membran i våra mikrofoner”, säger Bernt Malmqvist, Parsons nuvarande ägare.
Rosander utvecklade denna idé på 60-talet. ”Vår kapsel har blivit raffinerad och uppdaterad genom åren, och många kunder anser att det är den bästa kondensorkapslan runt. Det är säkert vår utmärkande funktion”. De tidiga åren Sverige var inte inblandad i andra världskriget, men det fanns nästan ingen import av utrustning under dessa år. Huvuddelen av maskin- och mätutrustning måste tillverkas på hemmaplan och kristallerna som användes i mikrofonen under de första åren skapades via internkristallisering!
Pearl var den enda svenska mikrofonproducenten fram till slutet av 70-talet när företaget var uppdelat och ett nytt varumärke skapades – Milab Microphones. Under femtiotalet och sextiotalet uppträdde flera nya tekniker. Kristall, dynamisk, magnetisk och kondensor och flera typer av ventilmikrofoner producerades samtidigt. Företagspolitiken var att, när det är möjligt, tillverka alla delar från början till slut inom lokalerna. Den politiken är fortfarande kvar idag.
Ny ledning Bernt Malmqvist anställdes 1954 och blev till en produktchef inom några år. Bernt var också inblandad i FoU på Pearl med Rune Rosander som sin mentor. Från honom lärde Bernt alla aspekter av utveckling och produktion av mikrofoner. År 1987, Herr Malmqvist och hans familj blev de stolta ägarna till Pearl.
Delar av Pearl såldes senare av till Saint Gobain och döptes om till Milab (förkortning av Microphone Laboratory) , ett lika fyndigt nan som dess nya moderbolag, Bilsom, ( ”Bilsom” för att amerikanarna kunde inte säga ”Billesholm” ).
Milab släppte mikrofonen som idag förblir mest associerad med varumärket – den legendariska VIP-50.
Det klara, öppna ljudet av VIP-50 tog inspelningsindustrin med storm och blev den föredragna vokalmikrofonen för några av världens största
konstnärer och rekordproducenter.
Veteranproducenten Richard Perry sa: -Jag kan inte komma ihåg att vara så imponerad av en mikrofon.
Milab VIP-50 verkar vara en mångsidig mike. Jag har provat det på olika kombinationer av manliga och kvinnliga röster, och varje gång det
har vunnit händerna i jämförelse med alla de bästa mikesna som finns tillgängliga. Det är nu min första valmusikmikrofon!
Under inspelningen 1989-albumet Back on the Block for Quincy Jones använde Bruce Swedin VIP-50 som en vokalmikrofon för Ray Charles,
som omedelbart efter sessionen frågade: -Vad mikrofon är det? Jag måste ha en! (Han har angivligen köpt tre.)
Enligt uppgift använde Bruce Swedin en av dessa för att spela in Michael Jacksson’s monster hit Billie Jean,
känd från än idag världens mest sålda album, Thriller.
Lyssna via youtube på Billie Jean inspelad med en VIP50 tillverkad i Billesholm!
Källa: Pearl microphones, Milab Microphone Laboratories, anställda på Milan under 1980 talet.