Meny Stäng

Bokföringskoll

Misstänker du att din bokförare inte bokför rätt?

Ett väldigt enkelt sätt att kontrollera viktiga delar står rätt till är att notera och jämföra utgående och ingående moms, balanserat med avräkning mot skatteverket. Om du får en differens bör du reagera.

Vi drev under ett antal år ett innovationsföretag med stora summor för bl a patent ut men väldigt lite in.

När vi bytte redovisningsfirma pga den gamle skulle gå i pension upptäckte vi ett fel som uppstått pga att redovisaren dragit moms både för ordererkännande och faktiskt faktura. Nya redovisaren lyckades inte lösa problemet och försökte dölja det för oss.

Felet var så grovt att om vi haft otur under denna tid skulle vårt bolag varit på obestånd och vi blivit personligt ansvariga vid en konkurs. Potentiellt personlig katastrof!

Redovisningsfirman anmälde vi till SRF (Sveriges Redovisningsföretagares Förbund) som inte vågade ge sig på denna betalande medlem.

Auktoriserade revisorn anmälde vi till RN (Revisorsnämnden) som är tillsynsmyndighet.

Efter 17 månaders utredning tilldelades revisorn en skarp varning varvid revisorn fick sparken och fick gå i pension. Vi övervägde stämma dem för att få kompensation, men vår advokat ansåg inte det vara lönt. Senare upptäckte vi att vår advokats svärfar hade samma revisor..

Hade samma sak hänt idag hade vi polisanmält för trolöshet mot huvudman.

Vill du veta mer? Köp vår bok EGETvis!