Meny Stäng

Att starta ett bolag

En man i kostym som funderar vid ett fönster

Testa en idé innan du investerar fullt

Att starta eget är enkelt. Om du är försiktig av dig kan du testa affärsidén som hobbyverksamhet först- för det behövs inget registrerat bolag! Spara kvitton och lämna till en redovisningskonsult inför årlig privat deklaration, verksamheten deklareras på en NE eller NEA bilaga.

Var försiktig med dåliga samarbetspartners

OBS! Det finns bra och det finns dåliga redovisningskonsulter, en SRF stämpel är ingen garanti för god kvalitet! Inte heller en auktorisation av RN (Revisorsnämnden).

Om något inte fungerar, byt!

Ta referenser och jämför priser. En redovisning får inte kosta mer än 1% av din omsättning.

Det som börjar strula, fortsätter ofta strula

Om någon är dålig eller rent av gör stora fel, låt andra få veta det i din vänkrets – så inte fler drabbas! Var inte rädd för att polisanmäla, det är du själv som är fullt ansvarig för de fel redovisningskonsulten gör. Om något verkar gratis så är det du själv som är produkten!

Att räkna på budget

Innan du startar är det bra om du gör en enkel budget. Hur mycket måste du tjäna (ta ut i lön) för att dra dig (och ev. din familj) runt privat. Dubbla denna summa för att täcka skatter!

Räkna sedan fram vad din verksamhet vid ett absolut minimum kommer att kosta. Nu har du fått fram en siffra för hur mycket du måste dra in för att dra dig runt!

Att komma igång

Om du redan från start känner dig redo för att starta ett formellt bolag, gå in på www.verksamt.se och starta som enskild näringsidkare för 900:-.

När du sedan fått fart kan du enkelt köpa ett färdigt aktiebolag från “AB standardbolag” för ett par tusenlappar.

Aktiekapitalet måste finnas på ett bankkonto när du startar, men får sedan direkt användas för investeringar. Det kan t ex. vara köp av inkråmet (Allt som finns i företaget) i ditt tidigare startade 900:- bolag för det reserverade aktiekapitalet!

Grattis, Nu är du igång!!!